Zwangerschap en baby

Als je zwanger bent of pas bevallen, dan zit je soms met veel vragen. Voor informatie of hulp kan je terecht bij de dienst op deze pagina.

Consultatiebureau Kind & Gezin

Kind en Gezin is een agentschap van de Vlaamse overheid. Het heeft als opdracht om actief bij te dragen tot het welzijn van jonge kinderen en hun gezinnen door dienstverlening op de beleidsvelden preventieve gezinsondersteuning, kinderopvang en adoptie.

Contact:
Consultatiebureau Kind en Gezin
Stokkemerbaan 147
3650 Dilsen-Stokkem
078 150 100 (Kind en Gezin-lijn)
www.kindengezin.be

Huisartsenkring Dilsen-Stokkem

Het opgroeien van een kind binnen het gezin gaat meestal als vanzelfsprekend. Toch zijn er regelmatig medische kwaaltjes of vragen bij de ontwikkeling van je kind tot volwassene.

Bij je huisarts kan je terecht met vragen over gezondheid en ontwikkeling van je kind. De huisarts kan je hierover advies geven, behandelen en doorverwijzen indien nodig.

Contact:
Huisartsenkring Dilsen-Stokkem
voorzitter@hakds.be
https://huisartsenkring-dilsenstokkem.be/

Kraamhulp

Als jonge mama kan je best wat extra hulp gebruiken. Een kraamverzorgster helpt je met het verzorgen van je baby, maar biedt ook hulp in het huishouden.

i-Mens, thuis in zorg aan huis
www.i-mens.be/doelgroepen/toekomstige-ouders

Ferm Thuiszorg
www.samenferm.be/diensten/kraamzorg 

Familiehulp
www.familiehulp.be

Expertisecentrum Kraamzorg Amerijtje
www.zwangerenbevallen.be

Expertisecentrum Kraamtuin

Bij Kraamtuin kan je terecht voor informatie en ondersteuning. Of je nu een vroedvrouw, OCMW, kraamzorgorganisatie, Huis van het Kind, huisarts of vrijwilligersvereniging bent, De Kraamtuin is er voor elke professional die in contact komt met toekomstige, zwangere of pas bevallen ouders en hun kinderen.

De Kraamtuin biedt extra ondersteuning via Buddy bij de wieg. Studenten die voor vroedvrouw studeren kunnen jonge ouders tijdens de zwangerschap en na de geboorte helpen. Een buddy helpt een gezin zich goed voor te bereiden op de geboorte van de baby. Na de bevalling helpt de buddy met de verzorging van het kindje.

Een buddy komt gratis aan huis.

Contact:
Kraamtuin (expertisecentrum kraamzorg)
Gouverneur Roppesingel 13 3500 Hasselt

Tel. 078 05 52 00

info@dekraamtuin.be
www.dekraamtuin.be

Vroedvrouw aan huis

Tijdens de zwangerschap en de eerste weken na de bevalling heeft de moeder recht op hulp van een vroedvrouw. Je ziekenfonds betaalt de kostprijs van enkele bezoeken aan huis.

Deze dienst is dus helemaal gratis.

www.vroedvrouwen.be

Gezinsbond

De Gezinsbond is een vereniging van en voor gezinnen. 

Bij de geboorte van je eerste kind kan je een jaar lang gratis lid worden van de Gezinsbond. Je krijgt het tijdschrift “Brieven aan jonge ouders”. Met je lidkaart krijg je kortingen in sommige winkels, pretparken, familievoorstellingen,... en op treintickets en telefoonkaarten.

Op zoek naar een Gezinsbond in jouw buurt? Surf naar www.gezinsbond.be

Pleegzorg

Pleegzorg bestaat in veel verschillende vormen. Als pleeggezin kan je niet alleen kinderen of jongeren opvangen. Ook pleeggasten, volwassenen met een handicap en/of een psychiatrische problematiek, kunnen terecht bij gastgezinnen. Dilsen-Stokkem is sinds mei 2017 pleegzorgstad, waardoor ze zich engageert om de doelstellingen van Pleegzorg Limburg mee na te streven en de missie van pleegzorg uit te dragen.

Contact
tel. 089 84 07 60
www.pleegzorgvlaanderen.be/limburg 

Ook onderstaande diensten kunnen je helpen

Wit-Gele Kruis: www.witgelekruis.be

Liberale mututaliteit: www.lm.be

De Voorzorg: www.devoorzorg.be

Christelijke mutualiteit: www.cm.be

Partena: www.partena-ziekenfonds.be