Zeventig jaar na Korea: officiële herdenking Rotemse gesneuvelde

“Vergeten helden van een vergeten oorlog”

Op 13 oktober werd tijdens een plechtigheid op de begraafplaats van Rotem een Pro Patriaplaatje bevestigd en bloemen neergelegd op het graf van soldaat Jan-Jozef Broeckx.

Johannes Joseph Broeckx werd geboren op 13 juli 1927 in Rotem en trad in dienst op 14 april 1945. In april 1951 werd hij uitgestuurd naar Korea als lid van het vrijwilligerskorps.

België vormde bij het uitbreken van de oorlog in Korea een vrijwilligerskorps, in het kader van een VN-operatie. Daarbij namen zo’n 3500 Belgen vrijwillig dienst: 106 onder hen kwamen om het leven, tien procent raakte gewond.

Soldaat Broeckx stierf op 21 juli 1951 in Solma-Ri in Korea, nadat hij ongelukkig een kogel in het hoofd kreeg.

De gesneuvelden werden niet begraven op militaire begraafplaatsen. Ze werden gerepatrieerd naar België en bijgezet op gemeentelijke begraafplaatsen, in burgerlijke graven. Een aantal van deze graven zijn ondertussen verdwenen. Nu worden de overblijvende graven, 93 in totaal, officieel gemarkeerd als ‘oorlogsgraf’. Dit gebeurt met een ‘Pro Patria’-plaatje, net zoals op de graven van gesneuvelden uit de twee wereldoorlogen.

Ook op heel wat andere plaatsen in België vonden gelijkaardige plechtigheden plaats. In de weken die volgen zullen nog meer plechtigheden georganiseerd worden op gemeentelijke begraafplaatsen over heel het land.

Alle Belgische gesneuvelden uit de Korea-oorlog zijn ook opgenomen in het War Dead Register (www.wardeadregister.be), een initiatief van het War Heritage Institute.

woensdag 13 oktober 2021 12 u.