Vrije tijd

Infopunt Vrije tijd (afdeling welzijn, vrije tijd, cultuur)

Ben je op zoek naar een zinvolle vrijetijdsbesteding? Wil je weten welk aanbod er bestaat voor jouw kinderen? Bij de afdeling welzijn, vrije tijd, cultuur (WVC) kan je terecht met al je vragen over het vrijetijdsaanbod in de stad. De diensten jeugd, sport en cultuur zitten hier samen en organiseren een aanbod voor verschillende doelgroepen.

Je kan bij de afdeling WVC ook terecht voor informatie over het verenigingsleven in onze stad.

Waarvoor kan je nog terecht bij de afdeling welzijn, vrije tijd, cultuur (WVC)?

- informatie over vrijetijdsbesteding, de verenigingen, de UITpas, …
- het organiseren van een evenement of buurtfeest
- het huren van een stedelijke zaal
- het opstarten van een vereniging
- informatie over ‘wat te doen in een vakantie…?’

Afdeling welzijn, vrije tijd, cultuur (WVC)
Europalaan 25
3650 Dilsen-Stokkem
089 790890
wvc@dilsen-stokkem.be

Buurtwerk

Het buurtwerk is actief in verschillende wijken in onze stad en organiseert daar een aanbod op maat, dit altijd in samenwerking met buurtbewoners. Om buurtwerk te organiseren werkt het stadsbestuur samen met organisaties SAAMO en Uit de Marge. 

Ester Potargent (SAAMO) is als buurt- en opbouwwerker actief in onze stad.
Tel. 0491 150597
ester.potargent@saamolimburg.be 
Iedere maandag aanwezig in Ontmoetingscentrum De Zavel, Vrietselstraat 33, Lanklaar – 9.00 tot 12.00 uur.

Manuel Morales-Barrera (Uit de Marge) is jeugdwelzijnswerker in Dilsen-Stokkem.
Tel. 0476 398193
manuel.morales-barrera@uitdemarge.be

www.saamo.be 
www.uitdemarge.be

Bibliotheek

Je kan in de bib terecht voor meer dan alleen maar boeken! Een bezoekje aan de bibliotheek is een belevenis voor jong en oud! Lezen is van alle leeftijden: zelfs nog voor je zelf kan lezen is voorlezen al superbelangrijk en vooral superleuk!

Wie nog niet kan lezen, kan toch al enorm veel plezier beleven aan een goed boek, of dat nu een kartonboekje is om zelf te ontdekken of een prachtig voorleesboek.

Van zodra kinderen leren lezen, gaat er een nieuwe wereld voor hen open. Dat begint met de niveauboekjes, waarbij de nadruk vooral op het technisch lezen ligt, maar al snel ontdekken ze hoe boeken de mooiste verhalen kunnen bevatten of een schat aan informatie!

De bibliotheek organiseert lezingen, workshops, leent vakantiekoffers uit en nog veel meer!

Stedelijke Bibliotheek
Europalaan 157B
3650 Dilsen-Stokkem
089 79 08 80
bibliotheek@dilsen-stokkem.be
www.dilsen-stokkem.be/bibliotheek 

Kunstacademie

De kunstacademie van Dilsen-Stokkem biedt een brede waaier aan opleidingen in de studierichtingen muziek, woord, dans en beeld.

Schuttersstraat 7
3650 Dilsen-Stokkem
089/755 756
academiedilsenstokkem@gmail.com
www.academiedilsenstokkem.be 

Speelbossen en speelterreinen in de stad

Je bent jong en je wil ravotten in het bos... Dat kan, in de speelzones! Speelzones zijn stukken bos of natuurreservaat van enkele hectares groot waar kinderen, jongeren en hun begeleiders vrij kunnen spelen en daarbij de paden mogen verlaten. 

Op de website www.natuurenbos.be kan je een speelzone of speelbos in je buurt opzoeken: www.natuurenbos.be 

In iedere deelgemeente liggen één of meerdere openbare speelterreinen. Deze speelterreinen voldoen aan de Europese norm rond veiligheid van speelterreinen en worden beheerd door het stadsbestuur.

Afdeling welzijn, vrije tijd, cultuur (WVC)
Europalaan 25
3650 Dilsen-Stokkem
089 790890
wvc@dilsen-stokkem.be

Skaten

In Dilsen-Stokkem zijn er verschillende skateterreinen waar je vrij gebruik van kan maken:

- Skateterrein Watertorenstraat, Op de Berg Lanklaar
- Skateterrein naast Zaal De Vrietsel, Groenstraat 20, Lanklaar
- Skateterrein Elen, Bergerkampstraat.

Speelstraat

In de maanden juli en augustus kunnen de bewoners van een bepaalde straat hun straat inrichten als een "speelstraat", een afgesloten (stuk) straat waar kinderen de volledige vrijheid krijgen om te spelen!

Enkel een woonstraat met snelheidsbeperking tot 50 km/u en zonder openbaar vervoer komt in aanmerking om een speelstraat te worden.

Een speelstraat aanvragen kan heel eenvoudig online via http://reservaties.dilsen-stokkem.be.

UiTPAS Maasland

De UiTPAS is dé vrijetijdspas voor alle inwoners van het Maasland. Je kan deze pas gebruiken voor het UiT-aanbod (vrijetijdsaanbod) in Dilsen-Stokkem, Lanaken en Maasmechelen. Elke inwoner vanaf 3 jaar kan een UiTPAS aanschaffen. De pas is op naam en kost 5 euro. Deze pas is levenslang geldig. 

Met een UiTPAS kan je punten sparen en omruilen in leuke voordelen! Punten kunnen gespaard worden door aan vrije tijd te doen. Denk hierbij aan: zwemmen, sporten, jeugdactiviteiten, seniorenturnen, toneel, film, muziek een bezoek aan de bibliotheek… Die punten kan je later omruilen in extra voordelen in onze regio, maar ook in alle andere UiTPAS-gemeentes in Vlaanderen en Brussel!

In onze stad kan je op verschillende plekken punten sparen en omruilen.

Om iedereen de mogelijkheid te bieden deel te nemen aan het vrijetijdsaanbod, is de UiTPAS voor mensen met een beperkt inkomen tevens een kortingskaart bij tal van UiTPAS-partners.

Heb je een statuut verhoogde tegemoetkoming? Dan kan je een kansenpas aankopen. Een kansenpas kost €1 en geeft je recht op 80% korting bij de deelname aan UiTPAS-activiteiten van de UiTPAS-regio Maasland en bij de partners van UiTPAS Maasland.

Heb je geen recht op verhoogde tegemoetkoming, maar denk je wel in aanmerking te komen voor een kansenpas? Neem dan zeker even contact op met het OCMW – A. Sauwenlaan 80, Stokkem – 089 75 75 – info@ocmwdilsen-stokkem.be

www.dilsen-stokkem.be/UITPAS 

Rap op Stap

Iedereen heeft recht op vrije tijd! RAP OP STAP helpt bij vakantie- en vrijetijdswensen van mensen met een beperkt budget: een daguitstap, culturele uitstap, vakantie of een sportieve activiteit. 

Rap op Stap heeft iedere eerste vrijdag van de maand zitdag in Dilsen-Stokkem. Je kan hen vinden in de bibliotheek, Koning Boudewijnplein 3. 

Hoe werkt Rap op Stap? Ontdek het in dit filmpje. https://horizontvzw.be/ons-aanbod/

Het project Rap op Stap wordt georganiseerd door vzw Horizont.
011 23 24 95
info@rapopstap.be

Rap op Stap Dilsen-Stokkem
maasland@rapopstap.be
www.horizontvzw.be