VK Tegelwippen

Van 21 maart tot 31 oktober 2024 gaat het Vlaams Kampioenschap Tegelwippen door. Breek je tegels uit en maak van Dilsen-Stokkem de kampioen!

Verharde voortuinen en opritten doen het regenwater weglopen. Regent het te veel ineens, dan is de kans op een ondergelopen kelder groot. Stenen zorgen ook voor een onaangename hitte op warme dagen. Heb je een stadskoer of een geasfalteerde parking naast je bedrijf, dan kan je ervan meespreken. 

Hoog tijd om verharding uit te breken en plaats te maken voor planten! Alles wordt mooier en beter: je fleurt je huis helemaal op, je brengt natuur in de stad, je vult het grondwater in je tuin aan en beperkt wateroverlast.

Spelregels

  • Vanaf 21 maart 2024 kan je in eigen naam of namens een vereniging, school, bedrijf, … je gewipte tegels opgeven via het formulier op https://vk-tegelwippen.be/meedoen/
  • Alle soorten verhardingen (beton, asfalt, klinkers, kiezels, kunstgras …) mogen worden uitgebroken en vervangen door natuurlijk groen. Kiezels en kunstgras zijn ook soorten verharding, want de onderliggende bodem sterft af.
  • Voor de aanleg van een tegeltuin op het openbaar domein (woningen zonder voortuin) moet je steeds toelating vragen bij de gemeente, milieu@dilsen-stokkem.be. De stad zal instaan voor de aanleg van het plantgat.
  • De stad/gemeente met het hoogste aantal tegels per 1000 inwoners wordt kampioen in haar categorie. Vermeld dus zeker Dilsen-Stokkem bij je deelname.
  • Elke maand selecteert een jury op basis van de inzendingen van de voorbije maand de leukste en meest inspirerende onthardingsactie. Deze ‘tegelwipper van de maand’ wint een prijzenpakket.
  • Aan het einde van de wedstrijd, worden o.a. prijzen uitgereikt aan de tegelwipper van het jaar, en de winnaar in elke categorie van gemeenten (klein – middelgroot – groot).