Fleur je gevel op met een tegeltuin!

Een tegeltuintje met een goed gekozen klimplant fleurt je gevel op en zorgt voor een aantrekkelijker straatbeeld. Het zorgt voor verkoeling in de zomer, filtert fijn stof uit de lucht, houdt regenwater langer vast en is goed voor vogels, vlinders en bijen.

In kader van het klimaatactieplan 2030 lanceert de stad dit najaar een project voor de aanleg van straattegeltuinen. We werken hiervoor samen met vzw Groene gevels.

Via dit project bieden we 50 woningen waarvan de gevel aan de rooilijn grenst (woningen zonder voortuin) een tegeltuin aan. Het maken van het plantgat, het plaatsen van de klimhulp en het planten en aanbinden van de plant wordt allemaal voor u gedaan.

Als bewoner van de woning ga je nadien het engagement aan om de plant goed te verzorgen en te snoeien wanneer nodig.

We kiezen in dit project enkel voor planten die groeien op een klimhulp. Zelfklimmers (bv. klimop) zijn niet toegelaten.

Je kan je enkel kandidaat stellen als er op het voetpad voor uw woning, na aanleg van een tegeltuin van max. 30 cm, een vlotte doorgang mogelijk is.

Komt jouw gevel in aanmerking voor een tegeltuin en heb je interesse? Of wil je toch eerst nog wat meer info? Op dinsdag 14 september om 20u00 organiseren we een infoavond in zaal Opus, Schutterstraat 7 te Stokkem. Mochten de coronamaatregelen het niet toelaten zal deze infoavond online plaatsvinden.

Tijdens deze avond geven we meer info over tegeltuinen, de voordelen ervan, het onderhoud, de verschillende planten per oriëntatie (zon-schaduw-halfschaduw) en het verloop van het project.

Kan je niet aanwezig, maar heb je toch interesse in een tegeltuin. Tot donderdag 30 september kan je je hiervoor aanmelden.

Inschrijven voor de infoavond of aanmelden voor een tegeltuin kan via onderstaande button of 089 79 09 14.

Online aanvragen

Vooraleer er effectief een tegeltuin aan een woning wordt toegewezen zal vzw Groene Gevels bij elke kandidaat een gevelbezoek brengen. Tijdens dit bezoek wordt samen met de eigenaar van de woning de mogelijkheden bekeken, nl. de beschikbare ruimte, de locatie van het plantgat en de klimhulp, keuze van de plant, …)