Slimmer stoken

Wat zegt de wet?

Vuurtje stoken is verboden

De Vlaamse milieuwetgeving is duidelijk: afval verbranden in open lucht is voor iedereen verboden. Het verbod geldt niet alleen voor het verbranden van papier, plastic, piepschuim, autobanden en andere rommel, maar ook voor het verbranden van biomassa-afval zoals gft, houtafval en groenresten. De milieuwetgeving voorziet wel enkele uitzonderingen. Deze kan je terugvinden op www.stookslim.be.

Sfeerverwarmers, bbq’s en kampvuren kunnen wel

Als je hout verbrandt bij het gebruikt van een sfeerverwarmer, bbq of om een kampvuur aan te maken, dan mag je enkel voldoende droog hout gebruikten. Vochtig snoeihout en ander nat tuinmateriaal leveren veel meer rook op. Doordat de temperatuur relatief laag blijft, bevat die rook ook veel meer schadelijke stoffen.

Gevernist, geverfd of geïmpregneerd hout mag je nooit verbranden. Het zelfde geldt voor triplex, vezelplaat en alle andere samengestelde houtproducten. Dit soort afval kun je kwijt op het containerpark.

Het verbranden van afval en GFT-afval wordt beboet via het gemeentelijk GAS-reglement.

Houtkachel of haard?

Hout is niet alleen een waardevol bouwmateriaal, maar ook een uitstekende brandstof. Wie slim stookt kan er zonder zorgen en zonder schade voor de gezondheid zijn woning mee verwarmen.

Op www.stookslim.be vind je tips om gezondheid binnen te stoken.