Schoonmaakhulp

Online aanvragen

Kan u uw woning niet langer zelfstandig onderhouden of poetsen? Roep dan de hulp in van een schoonmaakhulp. Zij helpen met het gebruikelijke onderhoudswerk in de bewoonde plaatsen van de woning.

Schoonmaakhulp kan een goede aanvulling zijn op zelfzorg (datgene wat u zelf nog kan), mantelzorg (hulp van familie, vrienden, buren…) en/of gezinszorg.

De hulp wordt verleend door ervaren schoonmaakhulpen. Zij onderhouden de bewoonde plaatsen van de woning. Ze dweilen, schuren, stoffen af, stofzuigen, onderhouden de keuken en het sanitair, wassen ramen en vensters,…

De grote schoonmaak behoort niet tot het takenpakket van de schoonmaakhulp. Ook het zware werk zoals afwassen van muren en plafonds, boenen van parketvloeren behoort niet tot hun opdracht.

Voor wie?

Kan je als senior of persoon met een handicap je woning niet langer zelf onderhouden? De dienst schoonmaakhulp van het OCMW Dilsen-Stokkem biedt je een oplossing! Ook jonge gezinnen of alleenstaanden kunnen in noodgevallen tijdelijk een beroep doen op schoonmaakhulp.

Procedure

Contacteer de dienst “Zorg aan Huis” van het OCMW Dilsen-Stokkem.

Een maatschappelijk werk(st)er komt op huisbezoek. Zij/hij onderzoekt uw aanvraag, bekijkt uw thuissituatie en geeft de nodige informatie. De bijdrage voor de schoonmaakhulp wordt individueel berekend, rekening houdend met uw inkomsten, uw gezinssituatie en uw graad van zorgbehoevendheid. U krijgt elke maand een factuur opgestuurd die u kan betalen via overschrijving of domiciliëring.

In samenspraak wordt er overeengekomen op welke dagen en uren de schoonmaakhulp zal komen. Hierbij houden we rekening met de mogelijkheden en beperkingen van de dienst. Er kunnen geen rechtstreekse afspraken worden gemaakt met de schoonmaakhulp over de dagen en frequentie van hulp.

Bedrag

De bijdrage voor gezinszorg en schoonmaakhulp is meestal inkomensafhankelijk.

Op eenvoudig verzoek krijgt u gedetailleerde informatie over de verschillende bijdragesystemen.