Paulina Smeetslaan is tweede vrouwelijke straatnaam in Dilsen-Stokkem

Dilsen-Stokkem telt, na de Huize Lieve Moenssenslaan, een tweede vrouwelijke straatnaam. De gemeenteraad heeft gisterenavond de nieuwe weg in de verkaveling Modelstad vernoemd naar Paulina Smeets, vroedvrouw te Lanklaar in het midden van de 19e eeuw.

De functie van vroedvrouw was in die periode zowat de belangrijkste taak en Paulina Smeets nam deze verantwoordelijkheid op zich. Later zouden ook haar dochter, Philomena Simons, en kleindochter, Pauline Nijs, gediplomeerde vroedvrouwen worden. Die laatste stond in Lanklaar dan ook bekend als “Plien, de wiesvrouw”.

De Paulina Smeetslaan komt er na een ruime inspraakronde, waarbij de geschied- en heemkundige kring van Lanklaar een uitgebreide nota aanbracht met diverse voorstellen. Na terugkoppeling met de dienst stedelijke ontwikkeling was het de cultuurraad die op basis hiervan het advies gaf om te kiezen voor de Paulina Smeetslaan. De gemeenteraad is dit voorstel unaniem gevolgd. In de nieuwe verkaveling in Lanklaar komen 29 nieuwe woningen. Met de aanleg van de nieuwe straat werd recent gestart.

dinsdag 12 maart 2024 14.55 u.