Laat je fiets registreren en identificeren via mybike!

Deze week is het de 'Nationale actieweek tegen fietsdiefstal'. In dat kader werd zopas dan ook het mybike fietsregister officieel gelanceerd. Via dat gratis fietsregistratieplatform, kan iedereen zijn of haar fiets laten registreren en identificeren met behulp van een unieke sticker. 

Elk jaar worden er bijna 100.000 fietsen gestolen in ons land. Vele daarvan worden door de politie gevonden, maar geraken niet terug tot bij hun eigenaar en bevinden zich in opslagplaatsen. Om fietsdiefstal beter te bestrijden, werd het centraal fietsregister mybike gelanceerd, waarop fietseigenaars zich vrijwillig kunnen registreren.

Mybike is het moderne graveren. Zo kunnen burgers makkelijker aangifte doen van fietsdiefstal of heling en kunnen politie en justitie hun strijd hiertegen opvoeren. Een prima tool die we vanuit de politiezones Maasland volop willen ondersteunen. Dit initiatief past ook volledig binnen het Fietsplan dat we deze legislatuur volop hebben uitgerold, fietsmobiliteit is namelijk één van de vijf prioritaire acties uit ons beleidsplan. Door sterk in te zetten op dat thema, wil de stad Dilsen-Stokkem dan ook meer inwoners op de fiets krijgen. Dit jaar zijn we bovendien opnieuw genomineerd om de prijs Fietsstad 2024 binnen te halen!

Er wordt overigens in heel Vlaanderen steeds meer gefietst, wat ook betekent dat er jaar na jaar heel wat fietsen bijkomen die het doelwit van diefstal kunnen zijn. Bovendien winnen duurdere, elektrische fietsen aan populariteit, die helaas extra interessant zijn voor fietsendieven. Om te vermijden dat fietsdiefstal onze ‘fietsreflex’ zou kunnen afremmen, worden nu de nodige maatregelen genomen. Het nieuwe fietsregister is een belangrijke stap richting nog meer zorgeloze fietsritten én onze ambitie van 30% fietsverplaatsingen tegen 2040. Bovendien zorgt mybike voor een coherente en gecoördineerde aanpak van de strijd tegen fietsdiefstal.

Hoe werkt mybike?

Nadat je jouw fiets hebt geregistreerd op https://mybike.belgium.be, krijg je een unieke UV- en waterbestendige QR-code (via een anti-fraudesticker) die je op je fiets plakt. Vervolgens wordt je fiets geregistreerd in een centraal register. Je kan alle gegevens en kenmerken van je fiets in het platform ingeven, inclusief foto’s en aankoopbewijzen, en zo het eigenaarschap aantonen. Door de sticker te scannen, krijg je informatie over de fiets en de eigenaar. Je privacy blijft beschermd. Verkoop je jouw fiets door? Dan kan je het eigendom van je fiets in alle transparantie en veiligheid overdragen.

Dankzij de registratie kan de politie de rechtmatige eigenaar meteen identificeren en contact opnemen. Bovendien kan de aanwezigheid van de permanente sticker dieven afschrikken. Als je een tweedehandsfiets koopt kan je daarnaast, door de code op de fiets te scannen, erachter komen of de fiets al dan niet als gestolen werd opgegeven. Vind je een gestolen fiets terug? Dan kan je ook anoniem en rechtstreeks contact opnemen met de eigenaar en de diefstal melden aan de politie.

Registreer nu jouw fiets op https://mybike.belgium.be

 

 

vrijdag 26 april 2024 10 u.