Zwerfkatten

Zwerfkatten

Heb je zwerfkatten in de buurt? Wil je een overpopulatie vermijden? Meld dit bij de gemeentelijke milieudienst. De stad Dilsen-Stokkem werkt samen met het diervriendelijke sterilisatieproject Felix.

Vrijwilligers van het Felix project komen de katten vangen en laten deze door een dierenarts steriliseren of castreren. De zwefkatten krijgen een knipje in het oor zodat duidelijk is dat ze werden "behandeld".

Vervolgens worden ze teruggeplaatst op het voor hun vertrouwde plekje, zodat ze hun zwerversleventje dat ze gewend waren, kunnen voortzetten zonder dat het kattenbestand zich daar nog uitbreidt. Houd er wel rekening mee dat sterilisaties niet altijd onmiddellijk kunnen uitgevoerd worden. Dit heeft te maken met de grote vraag en praktische beperkingen (beschikbaarheid van kooien, quarantaineruimte bij de dierenarts, personeel, vrijwilligers....). Maar ook omdat het dikwijls om jonge kittens gaat die pas vanaf de leeftijd van 6 maanden kunnen gesteriliseerd worden.

De interventie van het Felix Project en het steriliseren/castreren van zwerfkatten is gratis.

Huiskatten

Spijtig genoeg worden jaarlijks nog steeds een groot aantal niet gewenste kittens geboren.

We kunnen het daarom niet genoeg benadrukken: Het verminderen van het aantal zwerfkatten hangt voor een groot deel af van de wil van eigenaars van huiskatten om hun dieren te laten steriliseren. Het zwerfkattenprobleem zou er niet zijn als kattenbaasjes hun kat(ten) zouden laten steriliseren of castreren.

Het stadsbestuur staat zelf niet voor in voor het steriliseren of castreren van huiskatten maar voorziet tijdelijk een tussenkomst in de kosten. In het kader van een provinciale actie geeft de stad Dilsen-Stokkem immers kortingsbonnen voor de sterilisatie of castratie van huiskatten: 15 euro (kater) en 25 euro (kattin), max. 1 bon per gezin.

Vraag uw kortingsbon aan via onderstaand formulier en dit zolang de voorraad strekt. De kortingsbonnen zijn geldig tot 15 september 2023 bij een dierenarts in Limburg.

Vraag hier uw kortingsbon aan