L E V E N W O N E N     
V R I J E   T I J D W E R K E N       
BURGERZAKEN STEDENBOUW BIBLIOTHEEK BEDRIJVEN
ONDERWIJS & OPVANG MILIEU CULTUUR - JEUGD - SPORT HANDEL & HORECA
OCMW MOBILITEIT EVENEMENTENLOKET VACATURES
WELZIJN BEKENDMAKINGEN TOERISME VAKANTIEWERK
                                                                                                             

Digitaal stemmen: oefensessies163 gemeenten in Vlaanderen stemmen digitaal, en Dilsen-Stokkem is er één van. Het stadsbestuur kocht immers stemcomputers aan, die voor het eerst gebruikt zullen worden op 14 oktober. De computers zijn erg gebruiksvriendelijk en zullen worden opgesteld in de fonkelnieuwe stemhokjes, die gemaakt werden door de leerlingen van de stedelijke bouwvakschool STEBO. 

Maak je je toch een beetje zorgen of wil je al eens oefenen?
Het stadsbestuur organiseert 5 infomomenten – eentje in elke deelgemeente – waarop iedere geïnteresseerde een teststem kan komen uitbrengen. Daarenboven staat in het administratief centrum, op de afdeling WVC, gedurende de maand september permanent een teststemcomputer opgesteld. Je bent er steeds welkom tijdens de openingsuren.

Waar?   Wanneer? Hoe laat?
Elen Gemeenschapscentrum 5 september 2018 17.00 - 20.00 uur
Lanklaar Cafetaria De Vrietsel 12 september  17.00 - 20.00 uur
Stokkem Dienstencentrum Stockheim 16 september 15.00 - 18.00 uur
Rotem De Horizon 26 september 17.00 - 20.00 uur
Dilsen Bibliotheek 3 oktober  17.00 - 20.00 uur
Administratief centrum Balie afdeling WVC 1 tot 30 september openingsuren AC

Meer informatie over digitaal stemmen vind je op de website www.vlaanderenkiest.be.

(Klik op onderstaande afbeelding voor een grotere versie)

Nieuwe verkeerssituatie Dilsen

 
De vernieuwing van het centrum van Dilsen zit in de laatste fase. De afgelopen jaren werden heel wat projecten in Dilsen uitgevoerd. Zo werd de scholencampus verkeersveiliger gemaakt door de aanleg van autovrije paden, een fietsstraat en herinrichting van een aantal kruispunten (o.a. kruispunt Borreshoefstraat – Spileind en Schoolstraat – Vlessersweg). Ook werden nieuwe parkings aangelegd aan Stebo, de Bib en het K. Boudewijnplein.

Vanaf 3 september 2018 wordt het plein gedeeltelijk opengesteld, waardoor er ook een aantal nieuwe verkeersregels ingevoerd worden.
- centrumplein Ter Motten = (woon)erf
- eenrichtingsverkeer: autoverkeer komende van Spileind / Schoolstraat mag via Ter Motten naar de Europalaan rijden
- Schoolstraat tussen Vlessersweg en Ter Motten = ‘fietsstraat’De verkaveling Heilderveld is ondertussen ook gerealiseerd. Het afgelopen voorjaar en deze zomer heeft de aannemer de nieuwe wegen en pleintjes in dit gebied aangelegd. Er is ruimte voor meer dan 50 nieuwe gezinnen om een bouwplaats of woning aan te kopen in deze mooie nieuwe woonwijk, midden in het centrum. Ook de bouwmaatschappij Ons Dak zal een nieuw project van 11 woningen realiseren op het Heilderveld.

In de verkaveling Heilderveld is er ook een volledig nieuwe parking aangelegd. Deze is te bereiken via de nieuwe insteekweg vanaf de Europalaan. De parking ligt vlak naast het kerkhof en ligt op 400m wandelafstand van de scholencampus. Ze kan zowel dienst doen in functie van de scholen als bij begrafenissen en kan de parkeerdruk in het centrum van Dilsen verminderen.

Met de aanleg van het centrumplein Ter Motten zal het centrum van Dilsen een ongeziene metamorfose ondergaan! De aanleg van het plein zit momenteel in een finale fase: de luifel is nog in aanbouw en later op het jaar worden er nog bomen aangeplant op het nieuwe plein. Het plein Ter Motten zal het centrum van Dilsen mooier maken en de schoolomgeving veiliger.

Wespenverdelging

Een wespennest in je tuin of vlakbij je huis kan vervelend zijn, vooral met kleine kinderen in de buurt. Wil je het nest laten vernietigen, meldt dit dan via het e-loket op www.bwol.be. Als het kan, komt de brandweer nog dezelfde dag, maar in drukke wespenzomers kan het soms een paar dagen duren.

Een wespenverdelging kost 30 euro per nest, en wordt onmiddellijk afgerekend via bancontact.

Wespen zijn erg nuttig in de natuur. Neem daarom enkel contact op met de brandweer indien het wespennest een werkelijk gevaar vormt!
Bijennesten worden niet door de brandweer vernietigd. Voor het ophalen van een zwerm honingbijen neem je het best contact op met een imker of met de Koninklijke Vlaamse Imkersbond (www.konvib.be).

Op de website www.bwol.be vind je (via het e-loket / wespennest ) een informatiefolder met info over onderscheid tussen bijen en wespen. Je krijgt ook een woordje uitleg bij het nut van deze diertjes en een paar tips om steken te voorkomen en te verzorgen.

Parkfeesten 2018: programma!

 
After Work Party – donderdag 20 september 2018

De stad, Distoc en Unizo Dilsen-Stokkem slaan opnieuw de handen in elkaar en organiseren weer een trendy After Work Party in de feesttent in het kasteelpark.
Samen met collega’s en vrienden kan je vanaf 18u00 genieten van een lekkere maaltijd. Aansluitend zal Domino het podium betreden en het feest laten losbarsten! Na het optreden zorgt DJ Luc Van Mechelen voor de nodige ambiance tot 00u00.
Inkomkaarten kunnen in voorverkoop gekocht worden in het stadhuis, aan de balie van de afdeling WVC. Deze kosten € 10, inclusief buffet. Aan de kassa betaal je € 15.


Neon Run - tvv ALS Liga en Hart voor Limburg – vrijdag 21 september 2018
met glow zones, leuke beats, verlicht parcours en muzikaal terras aan de tent
 Na het succes van de vorige edities van onze sponsorloop voor het goede doel, wordt tijdens deze Parkfeesten een NEON RUN georganiseerd!
Verenigingen, bedrijven, inwoners, … kortom IEDEREEN wordt uitgedaagd om samen zoveel mogelijk rondes te lopen of wandelen! Vertrek is voorzien aan de feesttent in kasteelpark Ter Motten en de omloop is een ronde van 1 km. Dit jaar geven we de sponsorloop een NEON touch! Deelnemers en supporters mogen zich verkleden in neon, fluo of flashy gekleurde kledij die tijdens de omloop belicht wordt met oa blacklights!
Deelname is gratis, maar het is de bedoeling dat iedere loper of wandelaar zich laat sponsoren voor de kilometers die hij zal lopen, de opbrengst gaat naar ALS Liga en Hart voor Limburg.
Alle toeschouwers zijn van harte welkom om de lopers aan te moedigen en het goede doel vanaf de toog te sponsoren. 

NeonRunA5 v2 DEF1


 Comedy & Café – zaterdag 22 september 2018
Comedy…
Opkomend Limburgs comedygeweld zal zorgen voor de invulling van deze avond!
Geniet van een ontspannende avond en maak kennis met de finalisten van Comedy Mania: Tom Melotte – Ismail Kurnaz (Issy) – Koen Mekers – Frank Geelen – Andreas Thijs.
Headliner van de avond is JAN LINSSEN. Hij was de allereerste Limburger die zich winnaar van Comedy Mania mocht noemen en heeft de voorbije 6 jaar aardig getimmerd aan zijn comedy carrière. Ondertussen speelde hij al het voorprogramma van Phillipe Geubels, Wim Helsen en Bart Cannaerts!
Tijdens deze avond kan u ook kennismaken met het ruime cultuuraanbod van de afdeling welzijn, vrije tijd, cultuur (WVC) voor het werkjaar 2018-2019.
& Café!
We sluiten af met café in de feesttent! Zo heeft u de mogelijkheid om gezellig na te praten!

  

Familiedag ‘Wetenschap & Techniek’ – zondag 23 september 2018
Het kasteelpark wordt dit jaar helemaal ingekleed in het thema ‘wetenschap & techniek’. Dat betekent: straattheater met spectaculaire trucs, wetenschapsshows, een proefmobiel, doe-dozen met experimentjes, diverse workshops zoals lego-robots programmeren of waterraket schieten, een zeepbellentuin, glittertattoos, springkastelen, hindernispistes, een speelbus, tuimelwagen, spacebike, enzovoort. Er wordt ook een speciale peuterzone ingericht voor de allerkleinste bezoekers.
Het is duidelijk dat alles weer aanwezig zal zijn om er, net als de voorgaande edities, een superdag voor jong en oud van te maken! Iedereen is hartelijk welkom tussen 13u00 en 18u00, mis deze familiedag niet!
 

Verkiezingen 14 oktober 2018


Dit najaar, op 14 oktober, trekken we weer met z’n allen naar de stembus voor de verkiezing van de gemeentelijke en provinciale bestuursorganen. De kiezers van Dilsen-Stokkem zullen elektronisch stemmen. Het stadsbestuur kocht immers stemcomputers aan, die voor het eerst zullen gebruikt worden op 14 oktober. Meer informatie over digitaal stemmen vind je op de website www.vlaanderenkiest.be. In de loop van september worden daarenboven twee infonamiddagen georganiseerd in het dienstencentrum Stockheim, waarop iedere geïnteresseerde een teststem kan komen uitbrengen. Meer informatie volgt!

Ondertussen werken de leerlingen van de stedelijke bouwvakschool Stebo aan splinternieuwe stemhokjes, die bewonderd kunnen worden wanneer je je stem uitbrengt.

Informatie voor de kiezer

Alle kiesgerechtigde inwoners van Dilsen-Stokkem worden opgeroepen om op 14 oktober 2018 hun stem uit te brengen. Zij kiezen op 14 oktober immers 9 provincieraadsleden en 27 gemeenteraadsleden. De stembureaus zijn geopend van 08.00 uur tot 15.00 uur.


Dilsen-Stokkem streeft naar zo toegankelijk mogelijke stemlocaties, met voldoende parkeergelegenheid. Op 14 oktober zullen volgende locaties onderdak bieden aan de 14 stembureaus:

- Dilsen: sporthal, Koning Boudewijnplein 1
- Elen: basisschool, Langstraat 24
- Lanklaar: zaal de Vrietsel, Groenstraat 20
- Rotem: sporthal, Haagstraat 19
- Stokkem: zaal Nieuwenborgh, Wal 7


Je oproepingsbrief wordt uiterlijk 29 september verstuurd. Mocht blijken dat je geen oproepingsbrief hebt ontvangen of mocht je je oproepingsbrief verloren zijn, kun je je wenden tot de dienst burgerzaken voor een duplicaat. Op de verkiezingsdag zelf zal je er van 09.00 uur tot 12.00 uur eveneens terecht kunnen voor een duplicaat.

De kiezerslijst wordt opgemaakt op datum van 1 augustus 2018. Indien je tussen 1 augustus en 14 oktober van adres wijzigt, blijf je ingeschreven op de kiezerslijst van je vorige gemeente en moet je daar je stem uitbrengen. Je kan evenwel je reiskosten laten vergoeden en dit door middel van het formulier dat je vindt op https://www.vlaanderenkiest.be/formulieren/aanvraag-van-de-terugbetaling-van-reiskosten-door-kiezers.


Ben je wettelijk verhinderd om je stem uit te brengen op 14 oktober? 

Bij de afdeling burgerzaken kan je een volmachtformulier ophalen. Je kan het ook downloaden op 
www.vlaanderenkiest.be/formulieren/volmachtformulier. Vergeet niet de verplichte bijlage toe te voegen bij de volmacht. In sommige gevallen, bijvoorbeeld bij een reis in het buitenland, heb je een attest van het gemeentebestuur nodig. De medewerkers van de afdeling burgerzaken helpen je graag verder.

Denk eraan dat je een volmacht wegens het verblijf om privé-redenen in het buitenland uiterlijk op 12 oktober in orde brengt bij de dienst burgerzaken!

Stemrecht burgers Europese en niet-Europese Unie

Inwoners met een nationaliteit van binnen of buiten de Europese Unie kunnen eveneens hun stem uitbrengen op 14 oktober, maar enkel voor de gemeenteraadsverkiezingen. Zij dienen te voldoen aan een aantal voorwaarden en moeten zich uiterlijk op 31 juli 2018 registreren bij de afdeling burgerzaken. Eens geregistreerd, moeten zij hun stem uitbrengen en geldt ook voor hen de stemplicht. Uitschrijven als gemeenteraadskiezer kan tot 31 juli 2018 of vanaf 15 oktober 2018. Elke Europese en niet-Europese burger ontving een brief met meer informatie.

Gemeentelijk hoofdbureau

Het gemeentelijk hoofdbureau vervult een aantal overkoepelende taken om de kiesverrichtingen in goede banen te leiden: het ontvangen van de voordrachtsakten, het afsluiten van de kandidatenlijsten, het totaliseren van de stemverrichtingen, het beheer van de getuigen, aanduiding van de leden van de stembureaus…


Het heeft haar zetel in het kasteel bij het administratief centrum, Europalaan 25, 3650 Dilsen-Stokkem, waar het in functie is op volgende tijdstippen:

- 15 september 2018 (09.00u tot 12.00u en 13.00u tot 16.00u): ontvangst voordrachtsakten en aanduiding getuigen gemeentelijk hoofdbureau door de voorzitter
- 17 september 2018 (16.00u): onderzoek en voorlopige afsluiting kandidatenlijsten
- 20 september 2018 (16.00u): definitieve afsluiting kandidatenlijsten (behoudens bezwaren)
- 24 september 2018: definitieve afsluiting kandidatenlijsten (ingeval van ingediende bezwaren) en loting volgnummers
- 9 oktober 2018 (14.00u tot 16.00u): ontvangst van de aangifte van de getuigen in de stembureaus door de voorzitter
- 14 oktober 2018: verkiezingsdag

Het gemeentelijk hoofdbureau wordt voorgezeten door de heer plaatsvervangend Vrederechter René Van Leeuwen en wordt bijgestaan door haar secretaris, Katrien Hermans (tevens gemeentelijk coördinator). Bij verhindering van de voorzitter worden zijn taken waargenomen door de plaatsvervangend voorzitter, de heer Patrick Doumen.

Gemeentelijk coördinator

Als gemeentelijk coördinator, ook voor digitaal stemmen, werd mevrouw Katrien Hermans, 
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 089 86 94 00 aangeduid.

Meer informatie – formulieren – volmachten 

Afdeling burgerzaken, dienst verkiezingen, 
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 089 79 08 00 of www.vlaanderenkiest.be.                  UiT

                  bib

 

              maascentrumdewissen

           huisvhkind

             ocmw

 
Disclaimer
Copyright © 2016. Alle rechten voorbehouden.
ONLINE INSCHRIJVEN ACTIVITEITEN: KLIK HIER!
Toggle Bar