Houtkachel of haard? Stook slim en zonder zorgen

Hout is niet alleen een waardevol bouwmateriaal, maar ook een uitstekende brandstof. Wie slim stookt kan er zonder zorgen zijn woning mee verwarmen.

Stook uitsluitend droog en onbehandeld hout!

In een open haard, een inbouwhaard of een houtkachel mag je uitsluitend droog en onbehandeld hout verbranden. Meer niet. Vers hout laat je minstens één en liefst twee jaar onder een afdak drogen.

Wie vezelplaat, triplex, geverfd hout, geïmpregneerd hout, krantenpapier, plastic of ander afval verbrandt, zet zijn gezondheid op het spel en bezorgt de buren heel wat geurhinder. Bij de verbranding hiervan komen immers ongezonde stoffen vrij, zowel binnen in je woning als buiten.

Woningen die op het gebied van ventilatie voldoen aan de huidige normen zijn in de winter vaak genoodzaakt om hun ventilatiesysteem uit te schakelen of de roosters dicht te doen omdat de buren verkeerd stoken of een te lage schoorsteen hebben, zeker bij windstil of mistig weer.

Tips om te genieten van je haardvuur zonder schade voor de gezondheid!

  1. Zorg voor een voldoende hoge schoorsteen die goed trekt.

  2. Als je regelmatig hout stookt, laat je schoorsteen dan minstens één keer per jaar door een vakman vegen.
  3. Steek de kachel aan met aanmaakhout of natuurlijke aanmaakblokjes. Gebruik geen krantenpapier, brandspiritus of paraffineblokjes.

  4. Laat het vuur vanzelf doven. Sluit de luchttoevoer niet af. Zo voorkom je onvolledige verbranding en ongezonde stoffen.

  5. Let op de kleur van de rook. Witte of nauwelijks zichtbare rook wijst op een goede verbranding. Donkere rook is een alarmsignaal.

  6. Bewaar de as in een onbrandbare, gesloten bak. Geef dit afval mee met het huisvuil.

  7. Stook liever niet op mistige, windstille dagen. De rook wordt dan slecht verdund.

  8. Zorg altijd voor voldoende verse lucht en wees extra waakzaam wanneer het KMI waarschuwt voor CO-vergiftiging.

Meer tips vind je op www.stookslim.be.

Fout stoken met geuroverlast tot gevolg wordt beboet via het gemeentelijk GAS-reglement!

dinsdag 24 november 2020 11.30 u.