5 nieuwe fietsstraten in schoolomgevingen

In Dilsen-Stokkem werden de afgelopen weken 5 nieuwe fietsstraten aangelegd, verspreid over de verschillende schoolomgevingen.

Het gaat over volgende straten:
- De Langstraat (tussen Rijksweg en Mortelveldstraat) te Elen;
- De Hiegatsweg en de Allemansweg (tussen Haagstraat en Hiegatsweg) te Rotem;
- De Groenstraat (tussen Bresilstraat en Nieuwstraat) te Lanklaar;
- De Dorpsstraat (tussen Rijksweg en Broekhofstraat) te Lanklaar;
- Het Brammertstraatje (tussen Wilgenstraat en Brammert) te Stokkem.

De Schoolstraat in het centrum van Dilsen is al sinds enkele jaren omgevormd tot fietsstraat en het volledige centrum van Stokkem (binnen de oude wallen) is sinds 1 september 2020 een fietszone.

Met de invoering van deze nieuwe fietsstraten wil het stadsbestuur de verkeersveiligheid in en rond de verschillende schoolomgevingen verbeteren en meer mensen ertoe aanzetten om met de fiets naar school te gaan.

Naast deze nieuwe fietsstraten werd ook geïnvesteerd in de plaatsing van octopuspalen in elke schoolomgeving, nieuwe fietssuggestiestroken op de Europalaan (tussen de kerk en de Freinetschool), de aanleg van een voetpad aan de achterzijde van de Freinetschool en de aanpassing van het verhoogde kruispunt Dorpsstraat – Broekhofstraat.

Al deze maatregelen kaderen in het fietsplan van de stad, dat werd goedgekeurd door de gemeenteraad op 11 januari 2021. De totale kostprijs van de werken bedroeg ca. 300.000 euro, waarvan 140.000 euro gesubsidieerd werd door Vlaams minister van mobiliteit Lydia Peeters.

Welke verkeersregels gelden er in een fietsstraat?

  • Je mag met de auto een fietsstraat inrijden, maar je mag er niet sneller rijden dan 30 km/u.
  • In een fietsstraat mag je met de auto of andere motorvoertuigen geen fietsers inhalen.
  • Fietsers moeten zich uiteraard ook aan de regels houden: ze mogen de hele breedte van de rijbaan gebruiken voor zover deze enkel opengesteld is in hun rijrichting en de helft van de breedte langs de rechterzijde als de rijbaan is opengesteld in beide richtingen.
  • Voor verkeer dat uit zijstraten een fietsstraat inrijdt, gelden de algemene verkeersregels. Dat wil zeggen dat indien er geen wegmarkering of verkeersbord een andere regeling aanduidt, de algemene voorrangsregel geldt: voorrang van rechts. Daardoor kan het gebeuren dat fietsers in een fietsstraat voorrang moeten geven aan verkeer dat langs rechts de fietsstraat inrijdt.
maandag 7 juni 2021 11 u.