Dilsen-Stokkem zet koers naar nog meer kindvriendelijkheid!

De gemeenteraad van Dilsen-Stokkem gaf op 8 januari 2024 enthousiast én unaniem groen licht voor de nieuwe ‘strategie kindvriendelijk Dilsen-Stokkem’ die de stad dichterbij het felbegeerde label van kindvriendelijke stad brengt.

Na een grondig belevingsonderzoek met participatie van meer dan 850 kinderen en jongeren is de stad vastberaden om een nog aangenamere omgeving te creëren voor de jongste inwoners met als uitgangspunt: ‘Wat goed is voor kinderen en jongeren, is goed voor iedereen’.

In de laatste fase van het traject 'kindvriendelijke steden en gemeenten' werd een strategie ontwikkeld met 8 actieplannen en 40 concrete acties. Deze strategie, gevormd door inzichten uit het belevingsonderzoek, moet de stad nog aantrekkelijker maken voor de jeugd.

Het traject doorliep in totaal drie fases, waarbij in fase 1 een 'staat van kindvriendelijkheid' werd opgesteld. Op 16 juni 2022 werden drie prioritaire beleidsuitdagingen vastgesteld door de stuurgroep, namelijk 'mentaal welbevinden,' 'mobiliteit,' en 'communicatie en participatie.'

In de tweede fase werden belevingsonderzoeken uitgevoerd met kinderen en jongeren over deze drie prioritaire beleidsuitdagingen. Medewerkers van stad en OCMW gingen in gesprek met kinderen en jongeren om te weten te komen hoe zij de thema’s beleven en ervaren. De resultaten van dit onderzoek, samen met de 'staat van kindvriendelijkheid' uit fase 1, werden gebundeld in een rapport door vzw Bataljong die het traject ondersteunde.

In februari 2024 dient het lokaal bestuur een portfolio en in juni 2024 volgt een jurygesprek waarin enkele lokale vertegenwoordigers de strategie met bijhorend rapport en portfolio mogen verdedigen. Dilsen-Stokkem zet vol vertrouwen stappen richting een bruisende en kindvriendelijke toekomst! De stad kijkt ernaar uit om het resultaat van hun inspanningen te presenteren en het label van kindvriendelijke stad met trots te dragen.

vrijdag 12 januari 2024 10.25 u.