Dilsen-Stokkem Hartveilig!

Op 3 januari ontving de stad Dilsen-Stokkem officieel de titel ‘Hartveilige stad’.

Elke dag krijgen bijna 30 mensen in België een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Wordt een slachtoffer binnen de eerste 3 tot 4 minuten gereanimeerd en krijgt hij/zij een stroomstoot toegediend met een automatisch externe defibrillator (AED), dan heeft het tot 70 % kans om te overleven. De AED analyseert het hartritme van het slachtoffer en bepaalt automatisch of een stroomstoot het slachtoffer kan helpen. Het AED-toestel leidt de hulpverlener door de reanimatie tot professionele hulpverleners het overnemen.

Onze gemeente telt verschillende AED-toestellen. Je vindt ze in sporthal de Spil in Dilsen, het OCMW in Stokkem, SBS de Horizon in Rotem, het ontmoetingscentrum in Elen en de Boyen in Stokkem. Daarnaast zijn er ook nog sportclubs en verenigingen die een toestel in eigen beheer aankochten. De sportraad is in dit alles een sterke motivator.

Al heel wat personeelsleden van de stad volgden inmiddels de opleiding reanimeren en defibrilleren van Rode Kruis-Vlaanderen. Tijdens de opleiding leer je een plotse hartstilstand herkennen en krijg je tips om snel en efficiënt te reageren in een noodsituatie. Uiteraard leer je de nodige reanimatietechnieken aan.

Bedrijven, scholen, sportclubs en verenigingen kunnen ook het label HARTVEILIG bekomen. Zij kunnen samen met de plaatselijke afdeling van het Rode Kruis een gratis opleiding "reanimeren en defibrilleren" organiseren, waaraan min. 10 en max. 20 leden kunnen deelnemen. Voor meer info kan je terecht bij de afdeling WVC of het Rode Kruis afdeling Dilsen-Stokkem - Maaseik via vorming@dilsen-stokkem-maaseik.rodekruis.be

vrijdag 3 januari 2020 11.37 u.