Campagne fietsveiligheid

Op 22 maart werd het startschot gegeven van een grote fietsveiligheidscampagne, een initiatief van de VSV (Vlaamse Stichting Verkeerskunde) waar ook de stad Dilsen-Stokkem op intekende.

In onze stad wordt er heel wat afgefietst. Zeker het voorbije jaar viel dat meer dan ooit op. En dat willen we warm blijven aanmoedigen, want fietsen levert alleen maar voordelen op!

Daarom doen we er vanuit de stad ook alles aan om dat voor iedereen zo veilig mogelijk te laten verlopen. Met veilige infrastructuur en nu dus ook met een campagne waarbij we jouw hulp nodig hebben. Want jij kan mee het verschil maken!

Het gaat om een actie waarbij we verschillende boodschappen in het straatbeeld brengen. Je zal binnenkort borden opmerken op toepasselijke plaatsen of kruispunten waar een geheugensteuntje ons kan helpen om het veilig te houden voor elkaar. Zoals bv. in de schoolomgevingen waar we fietsers er attent op maken dat ze hun fietsverlichting moeten aanzetten wanneer het donker is of langs de Vlessersweg waar we automobilisten vragen om extra op te letten om een veilige afstand aan te houden wanneer men fietsers inhaalt.

We verspreiden positieve boodschappen waarin fietsers en automobilisten elkaar bedanken en aanmoedigen om rekening te houden met elkaar. We geven kleine geheugensteuntjes en vragen om minimale inspanningen om het veilig te houden voor elkaar. Samen maken we het verschil!

Als fietser kan je je eigen veiligheid een pak verhogen door zichtbaar te zijn of door voorspelbaar te zijn voor andere bestuurders en duidelijk op voorhand aan te geven wat je van plan bent. Maar uit ongevallencijfers blijkt dat autobestuurders ook heel vaak onvoorzichtig zijn en zo fietsers in gevaar brengen. Verplaats je even in de rol van de andere en lever die kleine inspanning voor elkaar en voor jezelf.

Concreet zal je binnenkort blauwe borden met deze boodschappen in onze stad zien:

Autobestuurders

  • Kijk uit voor fietsers als je afslaat.
  • Hou een veilige afstand als je fietsers inhaalt of kruist.
  • Hou het fietspad vrij.

Fietser

  • Zet je fietslicht aan.
maandag 22 maart 2021 15 u.