Ziekten kunnen verschillende oorzaken hebben en soms spelen meerdere factoren – zowel beschermende als ziekmakende - een rol. Voorbeelden hiervan zijn: aanleg, leefstijl, omgeving, infecties, andere verworven ziektes. Door in te grijpen op deze factoren vergroot je de kans om gezond te blijven.
De Vlaamse overheid en haar partners willen het ontstaan van ziekten helpen te voorkomen. Dat gebeurt op verschillende manieren.
Erg belangrijk is het bevorderen van de gezondheid door een gezonde leefstijl, een gezonde leefomgeving en vaccineren. Door bijvoorbeeld evenwichtig te eten, voldoende te bewegen, niet te roken en je alcoholgebruik te beperken, loop je minder risico om ziek te worden. Denk maar aan het verband tussen roken en longkanker of aan het verband tussen te weinig lichaamsbeweging en hart- en vaatziekten. Mensen met een gezonde leefstijl voelen zich meestal ook beter. Ook een gezonde leefomgeving is belangrijk. Denk maar aan de kwaliteit van de lucht en het drinkwater of aan het risico op een besmetting. Daarom voert de Vlaamse overheid bijvoorbeeld een kwaliteitsvol vaccinatiebeleid en neemt ze initiatieven die de leefomgeving verbeteren. Het beleid omvat ook het nemen van beschermende maatregelen, bijvoorbeeld om de verspreiding van infectieziekten te voorkomen en bij milieu-incidenten.
In een aantal gevallen volstaan gezondheidsbevorderende en -beschermende maatregelen niet. Dan kan een tijdige opsporing of screening naar ziekten, voorstadia of bedreigende factoren nuttig zijn.
Vandaag biedt de Vlaamse overheid vier bevolkingsonderzoeken aan. Ze worden in de hele Vlaamse Gemeenschap op dezelfde manier georganiseerd en voldoen aan strenge kwaliteitseisen. De kwaliteit van deze onderzoeken wordt nauwgezet opgevolgd en geëvalueerd.
Deze bevolkingsonderzoeken zijn:
- Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker
- Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker
- Bevolkingsonderzoek Borstkanker
- Bevolkingsonderzoek Aangeboren aandoeningen
Ook binnen Dilsen-Stokkem willen we aandacht besteden aan het belang van preventieve onderzoeken die duidelijk gekaderd zijn door de overheid.
Meer info over deze bevolkingsonderzoeken vind je terug op de website www.bevolkingsonderzoek.be