Bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker

In juni 2013 startte de Vlaamse overheid met een Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker. Het onderzoek spoort alle vrouwen van 25 tot en met 64 jaar aan om elke drie jaar een uitstrijkje te laten nemen.

Dit uitstrijkje wordt dan in een laboratorium onderzocht om te kijken of het afwijkende cellen bevat. Baarmoederhalskanker ontstaat heel langzaam. Bovendien kunnen afwijkende cellen worden opgespoord voordat ze kankercellen worden. Daardoor is baarmoederhalskanker één van de ziekten die in aanmerking komen voor een bevolkingsonderzoek.

Vroege opsporing heeft enkele belangrijke voordelen: doordat de ziekte of het risico erop eerder worden vastgesteld, kunnen verwikkelingen of een (zwaardere) behandeling worden vermeden en is de kans op volledige genezing groter.

Waarom deelnemen?

Met het uitstrijkje kunnen afwijkingen in de cellen van de baarmoederhals vroegtijdig worden opgespoord. Als je er op tijd bij bent, is de behandeling minder zwaar. De kans op volledige genezing is ook veel groter. De Vlaamse overheid organiseert dit bevolkingsonderzoek omdat het veel gevallen van baarmoederhalskanker kan voorkomen. Je beslist zelf of je deelneemt. Informeer je goed!

Alle info

Meer info over het bevolkingsonderzoek op https://baarmoederhalskanker.bevolkingsonderzoek.be/nl/bhk/hoe-kan-ik-meedoen 

dinsdag 16 januari 2024 15.15 u.