Babbelbox on the Move

De stad heeft een aangepast busje in gebruik genomen om de sensibilisering en implementering rond de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (of ‘sustainable development goals’, SDG’s) van de Verenigde Naties mee uit te dragen.

Het busje dat werd ingekleed als ‘Babbelbox on the Move’ met allerlei materiaal voor jong en oud omtrent de SDG’s, is bedoeld om in te zetten op tal van activiteiten in de gemeente. De doelstelling is om inwoners van alle leeftijden op een laagdrempelige manier te sensibiliseren naar de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen zoals klimaat, gezondheid of welzijn.

Door de straat op te trekken en te passeren op verschillende bekende ‘hotspots’ en zodoende laagdrempelig te werken in de verschillende deelgemeenten kan elke inwoner participeren aan het project. We doen een beroep op de nieuwsgierigheid van de mensen om te komen kijken en luisteren naar dit nieuwe project in hun stad. Dit past daarnaast ook mooi binnen onze ambitie om sterk in te zetten op participatie en inspraak van de bewoners en het creëren van betrokkenheid bij het beleid.

Eerder deed Dilsen-Stokkem al mee aan de ‘week van de duurzame gemeente’ en zocht voor elke doelstelling naar ‘lokale helden’ die dan ook terecht in de bloemetjes werden gezet door het stadsbestuur. Dit jaar zal de stad voor de derde maal deelnemen.

De inrichting van het busje was vooral een lokaal gegeven waar heel wat mensen aan meewerkten.

In de eerste plaats hebben wij enorm veel hulp gehad van onze collega’s van de afdeling Welzijn-Vrije-Cultuur en de stedelijke werkplaatsen die het project een warm hart toedragen en zelf met allerlei duurzame oplossingen kwamen aandragen om de bus in te richten. Voor de belettering aan de buitenkant hebben we gekozen voor een lokaal jong reclamebedrijf en de binnenkant is met street-art/graffiti bekleed door een plaatselijke jonge kunstenaar.

Voor de werkingsmaterialen zijn we op zoek gegaan binnen het VVSG-aanbod, zoals de zitkubussen en ander voorbeeldmateriaal uit andere gemeentes. Onze eigen drukker heeft ons geholpen met het uitwerken van drukwerk voor de allerkleinsten. Advies over zonnepanelen en koelingselementen kregen we van de plaatselijke campingwinkel.

We hopen het busje zoveel mogelijk te kunnen gebruiken vanaf nu, maar de coronapandemie zal ons daarin nog een tijdje de weg wijzen ...

dinsdag 20 april 2021 10.30 u.