Ambachtelijke wijnmakerij

Huize Timmermans is een ambachtelijk wijnmakerij die het erkend streekproduct "de Maaslander" vinifieert. Dit is een wijn gemaakt van appelen (vooral jonagold) en druiven (chardonnay, muller-thurgau, kerner, würzer). Huize Timmermans ontvangt mits afspraak groepen die een rondleiding krijgen in de boomgaard (met oude fruitvariëteiten), druivengaard en wijnkelder met wijnproeverij en kaasplankje.

Wijnmaken is een ambachtelijke bezigheid die vroeger aan de Maaskant vaak beoefend werd om te voorzien in een eigen drankbehoefte.

De vruchtbare ondergrond hier is uitermate geschikt voor het aanplanten van fruitbomen; de huidige grote fruitplantages in het Maasland bewijzen dit.

Vroeger waren het meestal de hoogstambomen die voor fruitproduktie zorgden met lekkere oude soorten zoals o.a. sterappel, belle-fluer, ossekop, boskop, ceuleman, enz...

Om economische motieven werd stilaan overgeschakeld op laagstam en verdwenen de hoogstammen.
In 1978 werd in het Maasland mede onder impuls van de Vereniging voor Amateur Wijnmakers (V.A.W.) door een groepje bezielers de eerste wijngilde opgericht. De bedoeling van de wijngilde was het overtollige en lekkere fruit uit de streek te verwerken tot een gezonde drank en zodoende de leden aan te zetten tot het beoefenen van een creatieve hobby.

In 1978 plantte Jan Timmermans 45 fruitbomen van deze oude variëteiten appelen, peren, pruimen en kersen. In 1989 werden overwegend witte druiven aangeplant zoals Kerner, Müller-Thurgau en Chardonnay. Vanaf 1995 werd ook wijn gemaakt van diverse laagstamappelen uit de regio en uiteindelijk werd Jonagold als beste keuze weerhouden. Het is een appel met veel aroma , weinig zuur en zeer veel antioxidanten.

Nadien werd resoluut gekozen voor een combinatie van appelen en druiven en zodoende ontstond De Maaslander ; een fruitige wijn die de positieve eigenschappen van deze drie verenigt in kleur, geur en smaak. Door de druiven te mengen met appelen worden de zuren,aromas en smaken op een natuurlijke wijze in evenwicht gebracht . Er worden bijgevolg geen zuren toegevoegd of afgebroken. De wijnen worden nadien door heveling en door de koude temperatuur in kelder op een natuurlijke wijze geklaard en rijpen nog lange tijd verder in de vaten om te stabiliseren. Dit ambachtelijk werken bevordert de zuiverheid en de aromas van de wijn en gebeurt met veel passie en arbeid.

Op 26.09.2007 werd De Maaslander door de VLAM (Vlaams Untitled-TrueColor-02Centrum voor Agro en- Visserijmarketing) officieel erkend als traditioneel Vlaams streekproduct. De wijn is bij VLAM gelabeld onder de benaming Limburgse appelwijn met druiven en garandeert dan ook traditie, zuiverheid en kwaliteit. De wijn is tot nu toe de enige erkende stille wijn.

U kunt Huize Timmermans in groep bezoeken mits afspraak vooraf. Na een rondleiding buiten en in de productiekelder volgt een gezellige proeverij in de grote kelder.

Praktische informatie

Wanneer

Prijs

€ 6,50

Waar

Wijnhuis Huize Timmermans

Inschrijven

Organisatie

Wijnhuis Huize Timmermans

Filter op categorie