Aanleg fiets- en faunapassage Vossenberg

In de meest recente planning, die rekening houdt met enkele praktische moeilijkheden die voor wat vertraging gezorgd hebben, is de openstelling van de weg voorzien voor half juni.
Daarna volgt nog een deelopdracht waarin de herinrichting van de vallei (aanplanting) gepland is. Alle details over de voorgang van de werken is te vinden via https://www.wegenenverkeer.be/werken/aanleg-fiets-en-faunapassage-vossenberg-op-europalaan.

Op maandag 21 september 2020 startte AWV met de werken op de Europalaan, ter hoogte van de fietsoversteek van het oud kolenspoor. De start van deze werken was initieel begin september voorzien. Een probleem bij de levering van de betonnen brugelementen gooide toen echter nog roet in het eten. Er werd intussen een oplossing gevonden waardoor de aannemer toch nog in september kan aanvangen.

Gelet op de omvang en complexiteit van de werken, maar ook omwille van veiligheidsredenen, wordt de Europalaan volledig onderbroken voor alle verkeer. 

Minderhinder-maatregelen voor fiets- en autoverkeer

AWV treft gepaste maatregelen om zowel het fiets- als autoverkeer in goede banen te leiden. Deze minderhinder-maatregelen gelden tot het einde van de werken, begin volgend jaar: 

Fietsers

  • Fietsen op het Kolenspoor tussen As/Genk en Maaseik blijft steeds mogelijk. Dat gebeurt via het huidige fietspad of via een tijdelijke asfaltverharding. Het fietsroutenetwerk blijft dus toegankelijk, uitgezonderd een korte, nog nader te bepalen periode. 
  • De aansluiting van de Kruishoefstraat op de fietssnelweg blijft open. 
  • Fietsen op de Europalaan voorbij de werfzone is niet mogelijk. Er gelden plaatselijk omleidingen via de Fabrieksweg of het jaagpad langs de Vaart.
  • Er is geen rechtstreekse verbinding meer tussen de fietssnelweg en de Europalaan. Wil je van As naar Opoeteren, bijvoorbeeld, dan volg je de omleiding. 
  • De Europalaan, tussen de werfzone en de Pannenhuisstraat, is verboden voor fietsers. 

Nuttig om weten

In Rotem bouwen de gemeente Dilsen-Stokkem en de provincie Limburg gelijktijdig een fietsbrug over de Kantonsweg. De fietssnelweg is daardoor onderbroken ter hoogte van de werfzone, aan de Kantonsweg. De fietsomleidingen van beide werkzaamheden werden in elk geval op elkaar afgestemd.

Gemotoriseerd verkeer

Doorgaand autoverkeer tussen Dilsen-Stokkem en Opoeteren volgt in beide richtingen een omleiding via Rotem en Neeroeteren. Het bedrijventerrein Rotem is altijd bereikbaar. 

Blijf op de hoogte

Een uitgebreide projectomschrijving en meer informatie over het verdere verloop van de werken kan u terugvinden op de website van het Agentschap Wegen en Verkeer op www.wegenenverkeer.be/dilsen-stokkem. Daar kan men zich ook inschrijven op een digitale nieuwsbrief.