L E V E N W O N E N     
V R I J E   T I J D W E R K E N       
BURGERZAKEN STEDENBOUW BIBLIOTHEEK BEDRIJVEN
ONDERWIJS & OPVANG MILIEU CULTUUR - JEUGD - SPORT HANDEL & HORECA
OCMW MOBILITEIT EVENEMENTENLOKET VACATURES
WELZIJN BEKENDMAKINGEN TOERISME VAKANTIEWERK
                                                                                                             

Kippen in de tuin? Hou het Newcastle virus uit jouw kippenhok!


Sinds april 2018 zijn er al 14 besmettingen van de ziekte van Newcastle vastgesteld bij hobbypluimvee. De kippen worden dan erg ziek en sterven. Het virus wordt zeer gemakkelijk overgedragen en daarom heeft het Federaal Voedselagentschap ( FAVV) sinds 2 juli een verbod ingesteld op het verkopen, weggeven en het tentoonstellen van pluimvee. Als pluimveehouder kan je maatregelen nemen om je kippen te beschermen.


Wat is de ziekte van Newcastle?
Het virus kan alle vogelsoorten treffen, maar de ene vogelsoort is gevoeliger dan de andere. Een besmetting met het virus maakt de vogels erg ziek (zenuwsymptomen, suf zitten, minder eten, spijsverteringsstoornissen en ademhalingsproblemen) en zorgt zelfs voor een aanzienlijke sterfte.

Het Newcastle virus is totaal ongevaarlijk voor de mens. De consumptie van eieren, kippenvlees en kippenproducten vormt dan ook geen enkel risico.

Hoe kan je je kippen beschermen?
Het is belangrijk om je kippen zo goed mogelijk te beschermen tegen de ziekte. Hou daarom rekening met onderstaande maatregelen:
  • Contact met andere kippen vermijden.
  • Contact met wilde vogels vermijden:  Aangezien de ziekte momenteel in zowat het hele land opduikt, wordt het virus ook verspreid door wilde vogels. Het virus wordt overgedragen bij direct contact met besmette vogels, via besmet voeder en drinkwater. Vandaar dat het verstandig is om ervoor te zorgen dat de wilde vogels niet bij het voeder en het water van je kippen kunnen. Het is aan te raden om het drinkwater en het kippenvoer onder een dakje te zetten en eventueel een net boven je hok te hangen.
  • Momenteel is het aankopen, het ruilen en het tentoonstellen van pluimvee verboden. Deze maatregel moet ervoor zorgen dat er geen besmet pluimvee in je kippenhok brengt. Stel dus de aankoop van nieuwe dieren uit.
  • Laat geen andere pluimveehouders toe in je kippenhok.
  • Vaccineer je pluimvee: Tegen de ziekte van Newcastle kan je vaccineren. Voorkomen is beter dan genezen. Neem hiervoor contact op met een dierenarts.

De ziekte van Newcastle is een bestrijdingsplichtige ziekte. Wanneer de ziekte wordt vastgesteld, worden er door het FAVV maatregelen genomen om de verdere verspreiding tegen te gaan.

Meer informatie: http://www.favv.be/dierengezondheid/newcastle/ en op de website van Landelijke Gilden: https://www.landelijkegilden.be/informeren/actualiteit/pluimvee-verhandelen-tentoonstellen-%C3%A9%C3%A9n-maand-verboden

Wespenverdelging

Een wespennest in je tuin of vlakbij je huis kan vervelend zijn, vooral met kleine kinderen in de buurt. Wil je het nest laten vernietigen, meldt dit dan via het e-loket op www.bwol.be. Als het kan, komt de brandweer nog dezelfde dag, maar in drukke wespenzomers kan het soms een paar dagen duren.

Een wespenverdelging kost 30 euro per nest, en wordt onmiddellijk afgerekend via bancontact.

Wespen zijn erg nuttig in de natuur. Neem daarom enkel contact op met de brandweer indien het wespennest een werkelijk gevaar vormt!
Bijennesten worden niet door de brandweer vernietigd. Voor het ophalen van een zwerm honingbijen neem je het best contact op met een imker of met de Koninklijke Vlaamse Imkersbond (www.konvib.be).

Op de website www.bwol.be vind je (via het e-loket / wespennest ) een informatiefolder met info over onderscheid tussen bijen en wespen. Je krijgt ook een woordje uitleg bij het nut van deze diertjes en een paar tips om steken te voorkomen en te verzorgen.

Fietspad Hoeveweg en parking Terhills in gebruik genomen

 
Op vrijdag 29 juni werden het nieuwe fietspad Hoeveweg en de parking aan Terhills officieel in gebruik genomen.


Het stadbestuur is erg verheugd met de realisatie van het fietspad Hoeveweg. Er waren meer dan 10 jaar nodig om dit project gerealiseerd te krijgen. Zo heeft de stad o.a. een plan-MER en gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan opgemaakt om de aanleg van het fietspad doorheen natuurgebied mogelijk te maken. Vandaag kunnen we dan eindelijk fietspad Hoeveweg officieel inhuldigen en daarmee ook een missing link in het fietsroutenetwerk invullen. 

Het fietspad Hoeveweg is een nieuwe recreatieve fietsroute tussen de Zuid-Willemsvaart (fietsbrug) en de Litzberg in de wijk Nieuw Homo. Het fietspad loopt over de terreinen van Terhills, langs het cablepark, wellnesscomplex Elaisa en het toekomstig vakantiepark en is bijgevolg de ontsluiting van Terhills voor niet-gemotoriseerd verkeer. Zowel vanuit Lanklaar, As en Maasmechelen is Terhills nu per fiets bereikbaar. Dit is toch wel belangrijk, gezien Terhills de hoofdtoegangspoort is van het Nationaal Park Hoge Kempen.

In het najaar zal het fietspad Hoeveweg doorgetrokken worden vanaf de wijk Nieuw Homo richting de voormalige spoorlijn As-Eisden, zodat er een fietsverbinding ontstaat met het stationneke van As”, aldus burgemeester Peeters. “Dit segment zal aangelegd worden door het grindherstructureringscomité. Het fietspad zal de voormalige spoorlijn ongelijkgronds kruisen, via een fietstunnel. Deze tunnel werd reeds enkele jaren geleden aangelegd door het comité.

Terhills parking

Ook werd vandaag de nieuwe Terhills parking geopend, die gelegen is aan het einde van de Nationaal Parklaan, aan de westzijde van de Vulexplas. De parking heeft 300 plaatsen en is uitgevoerd in de huisstijl van het Nationaal Park Hoge Kempen. De parking dient voor bezoekers van het Terhills Cablepark of voor mensen die in het Nationaal Park willen gaan wandelen. Later dit jaar wordt de parking uitgebreid met nog eens 300 plaatsen, in functie van het wellnesscomplex Elaisa en het Terhills Resort.

Zowel het fietspad als de parking werden aangelegd door aannemer Colas. Colas zal in het najaar ook de uitbreiding van de parking realiseren.

In het najaar start ook de bouw van het Terhills Resort, een nieuw vakantiepark met 250 bungalows. Dit betekent dat na het einde van het fietsseizoen 2018, de fietsroute Hoeveweg, die thans doorheen het Resort loopt, zal omgelegd worden. Vanaf het fietsseizoen 2019 zal het fietspad omgelegd worden ten noorden van het vakantiepark.Brandgevaar: code ROOD voor Limburg!


We
schakelen over naar code ROOD voor Limburg.
De bosgebieden worden niet afgesloten, maar bezoekers worden afgeraden om in brandgevaarlijke gebieden te komen. Vuur maken is natuurlijk strikt verboden, machtigingen kampvuren waren reeds ingetrokken.
De boswachters zullen extra waakzaam zijn.

U kan HIER de acties terugvinden die conform het 'BNIP Bos- en Natuurgebieden' aan de code ROOD verbonden zijn.
Voor meer uitgebreide informatie verwijzen we u graag naar het BNIP Bos- en Natuurgebieden 
 

Speelpleinwerking zomer

Houdt je kind van dansen, zingen, springen, sporten, knutselen en vooral van spelen? Dan is onze speelpleinwerking zeker iets voor hem of haar! Wij organiseren in de zomervakantie onvergetelijke speeldagen voor kinderen van 4 tot en met 15 jaar!

Onze speelpleinwerking wordt gerund door een enthousiaste, gedreven en ervaren animatorenploeg. Zij zullen verschillende activiteiten per dag organiseren in “ons eigen speelsysteem”. Dit speelsysteem houdt rekening met de verschillende interesses die kinderen kunnen hebben.

De speelpleinwerking gaat elke dag door van 13.30 tot 17.00 uur. Vanaf 13.00 uur kan je je kind(eren) inschrijven. Deelname is gratis! Het enige dat je nodig hebt om te kunnen deelnemen aan onze speelpleinwerking is een DOE-pas.

In deze brochure vind je alle verdere info over onze speelpleinwerking!

Voor kinderen en jongeren van 4 t.e.m. 15 jaar (°2014-°2003) die om welke reden dan ook géén aansluiting vinden bij het reguliere vrijetijdsaanbod (bijv. kinderen met gedragsproblemen, autisme, mentale- en fysieke beperkingen), enz. is er een speelpleinaanbod op maat.

De speelpleinwerking ‘Ondersteboven’ gaat door in de Meander in Stokkem tijdens verschillende namiddagen in de zomervakantie, telkens van 13.30 tot 17.00 uur en onder begeleiding van ervaren monitoren met aandacht voor de specifieke situatie van elk kind. Deelname is volledig gratis, enkel een DOE-pas is nodig.

Op woensdag 18 juli opent het speelplein zijn deuren voor iedereen: hét ideale moment voor (groot)ouders, tantes, nonkels en andere familieleden om kennis te maken met speelpleinwerking ‘Ondersteboven’. Iedereen is vanaf 13.00 uur van harte welkom om het speelplein samen te ontdekken met zijn of haar (klein)kind(eren)!

De overige data waarop speelpleinwerking ‘Ondersteboven’ georganiseerd wordt zijn woensdag 25 juli, de week van maandag 30 juli tot vrijdag 3 augustus, woensdag 8 augustus en woensdag 22 augustus. Tijdens elke activiteit wordt er gewerkt in een ander thema.

Meer info / inschrijven
Heb je nog vragen over Ondersteboven? Wil je graag kennis maken met het team of wil je gewoon graag wat extra informatie? Dan ben je van harte welkom om langs te komen op de afdeling WVC. Je kan ook telefonisch contact nemen via 089 79 08 90 of een mailtje sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Inschrijven kan via dezelfde kanalen of via onze website. Nadien neemt de jeugddienst contact met je op om een afspraak te maken. Broertjes & zusjes zonder beperking zijn natuurlijk ook van harte welkom!

                  UiT

                  bib

 

              maascentrumdewissen

           huisvhkind

             ocmw

 
Disclaimer
Copyright © 2016. Alle rechten voorbehouden.
ONLINE INSCHRIJVEN ACTIVITEITEN: KLIK HIER!
Toggle Bar