Facebooktwitter

 

L E V E N W O N E N     
V R I J E   T I J D W E R K E N       
BURGERZAKEN STEDENBOUW BIBLIOTHEEK BEDRIJVEN
ONDERWIJS & OPVANG MILIEU CULTUUR - JEUGD - SPORT HANDEL & HORECA
OCMW MOBILITEIT EVENEMENTENLOKET VACATURES
WELZIJN BEKENDMAKINGEN TOERISME VAKANTIEWERK
                                                                                                             

Rattenbestrijding


De stad Dilsen-Stokkem heeft voor de bestrijding van schadelijke knaagdieren (bruine rat, beverrat, zwarte rat, huismuis) op openbaar domein en privéterrein een overeenkomst afgesloten met de firma AMB (Mark Reynders) uit Neeroeteren.

Particulieren kunnen gratis gebruik maken van deze service. Klachten over ratten kunt u rechtstreeks melden aan AMB via 0476 21 33 66 of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Bedrijven of ondernemingen met verhoogd risico voor aanwezigheid of overlast van schadelijke knaagdieren, (vb. landbouwbedrijven, varkens- en pluimveehouderijen, veevoederhandelszaken, bakkerijen, voedingsbedrijven en dergelijke) kunnen ook beroep doen op AMB, maar zij dienen zelf in te staan voor de kosten van de bestrijding.

Contact
Milieudienst

Zwerfkatten

1 + 1 = 6! Doe er wat aan!

Laat uw kat steriliseren of castreren

Konijnen hebben de naam, maar ook katten kunnen er wat van! Als er niets aan gedaan wordt, zou het aantal nakomelingen van één kattenpaar binnen 10 jaar tot 20 miljoen dieren kunnen oplopen!

Het probleem begint bij ons! Heel wat mensen laten nog altijd de natuur haar gang gaan, met alle gevolgen vandien. Voor al die kleintjes vindt het baasje al snel geen goede thuis meer. De "overtollige" katjes belanden in de al overvolle asielen, waar ze vaak verplicht zijn om heel wat van die jonge gezonde diertjes pijnloos te doden. Andere katjes worden aan hun lot overgelaten onder het mom van "Een kat trekt haar plan wel". En zo ontstaat een zwerfkattenprobleem!

Deze katten verwilderen en zijn veroordeeld tot een zwervend bestaan. Als ze niet gesteriliseerd of gecastreerd worden, zal de populatie bovendien alleen maar groeien.

Het dumpen van dieren wordt nochtans verboden door de dierenwelzijnswet. Mensen moeten bereid zijn de verantwoordelijkheid voor hun huisdier te dragen!

Wat kan u er aan doen?

U hebt een huiskat

Twijfel niet en laat uw kater castreren of uw kattin steriliseren. De prijs kan variëren, maar gemiddeld kost een sterilisatie zo'n 95,00 euro en een castratie ongeveer 47,00 euro. Dat lijkt duur, maar het valt in feite heel goed mee als u bedenkt dat u zichzelf en uw kat (die ruim 10 jaar oud kan worden) een hoop ongemakken bespaart.

Er zitten zwerfkatten bij u in de buurt

Neem op contact op met de gemeentelijke milieudienst. Het stadsbestuur van Dilsen-Stokkem neemt deel aan het diervriendelijk sterilisatieproject Felix. Meldt om hoeveel zwerfkatten het gaat en waar ze precies zitten. Vraag wel dat de dieren gesteriliseerd of gecastreerd en teruggeplaatst worden.

De zwerfkatten worden dan door de mensen van het project gevangen, waardoor ze door een dierenarts gesteriliseerd of gecastreerd en 1 tot 4 dagen in observatie gehouden worden. Enkel ongeneeslijk zieke katten worden geëuthanaseerd. De zwefkatten krijgen een knipje in het oor zodat duidelijk is dat ze werden "behandeld". Vervolgens worden ze teruggeplaatst op het voor hun vertrouwde plekje, zodat ze hun zwerversleventje dat ze gewend waren, kunnen voortzetten zonder dat het kattenbestand zich daar nog uitbreidt.

Laat ook zwerfkittens niet over aan hun lot. Neem daarom contact op met één van de organisaties die hieronder vermeld staan onder organisaties.

U wil dat de zwerfkatten verdwijnen?

Besef dan dat het verwijderen of doden van zwerfkatten nutteloos is. Hun terrein wordt immers ingenomen door niet-gesteriliseerde zwerfkatten. Reeds "behandelde" zwerfkatten veroorzaken daarentegen heel wat minder overlast dan hun vruchtbare soortgenoten.

Sterilisatie-castratie

Vanaf welke leeftijd

- De beste leeftijd om katers te castreren is tussen 6 en 12 maanden.

- Ook de sterilisatie van een kattin wordt meestal uitgevoerd tussen 6 en 12 maanden.

Positieve effecten?

- De poes wordt nooit meer krols.

- Geen ongewenste nesten meer.

- Een gesteriliseerde kat heeft veel minder kans op baarmoederaandoeningen en krijgt geen kanker van de eierstokken en melkklieren.

- Het "macho"-gedrag van katers vermindert.

- De kater gaat niet meer dagenlang op stap om kattinnetjes te versieren.

- De kater zal minder zijn territorium afbakenen door het "sproeien" en geeft geen nachtconcerten meer.

- U helpt mee (zwerf)kattenleed te voorkomen!

Voor meer informatie over het onvruchtbaar maken van uw kat kan u steeds terecht bij een dierenarts in uw buurt.

Een échte kattenvriend laat zijn kat steriliseren of castreren!

Adopteren

Hebt u nog geen poes en wilt u er eentje u huis halen? Weet dan dat er in de asielen en bij enkele van de opgesomde organisaties tientallen op een baasje zitten te wachten.

Heeft u al een poes en wilt u ze graag houden, doe haar dan een halsbandje om met naam en adres, of laat haar chippen!

Links
Vzw felix project (sterilisatie en castratie zwerfkatten)
Industrieweg - Zuid 2061, B 3660 Opglabbeel
089 75 60 78 of  0472 47 79 72
www.hetfelixproject.be

Dierenopvangcentrum De Riet
Roger Peeters, Rietstraat 21, 3680 Maaseik-Opoeteren
089 86 38 42 of 0497 41 66 59
http://users.telenet.be/deriet/

VZW Zwerfkat in Nood II:
Postbus 58, 3630 Maasmechelen
0495 28 51 27 (geen meldingen doorgeven via e-mail)
www.zwerfkat.com

Contact
Milieudienst

Duurzaam hout

Wat kan u doen om bij te dragen tot een duurzaam bosbeheer wereldwijd?

Heel eenvoudig, let op het FSC of PEFC keurmerk elke keer u hout- of papierproducten aankoopt.  PEFC en FSC zijn 2 labels die garanderen dat de consument hout of papier aankoopt die zijn herkomst heeft in duurzaam beheerde bossen. Beide NGO FSC (‘Forest Stewardship Council’) en PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification schemes) zijn actief in de certificatie van duurzaam beheerde bossen.

In een duurzaam beheerd bos wordt rekening gehouden met de sociale, ecologische en economische aspecten. Het gaat bijvoorbeeld om de arbeidsomstandigheden van de bosarbeiders, de bewoners van het bos, een verantwoorde manier van oogsten, zodat alle bosfuncties behouden blijven en het bos een economische waarde te geven voor de lokale bevolking. Om deze verantwoorde manier van beheren aan te tonen, wordt zo’n bos gecertificeerd. Een onafhankelijk partij controleert of het bosbeheer voldoet aan de vooropgestelde eisen en voorwaarden.

Essentieel in het certificeringssysteem is de 'Chain of Custody' of gesloten handelsketen principe. Dankzij een controle van kap tot schap, weet u zeker dat uw gelabeld product afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen.

In het systeem moet dus niet enkel het bos een certificaat van goed bosbeheer ontvangen. Ook elke schakel tot bij de eindconsument dient te beschikken over een CoC certificaat. Bij elke tussenschakel (invoerder, zagerij, pulpfabriek, houthandel, drukkerij,...) wordt er dan ook jaarlijks door een auditeur nauwlettend op toegezien dat duurzame producten waar nodig gescheiden worden van niet-gelabelde producten.

Hoe herkennen?

Afgewerkte producten, zoals bijvoorbeeld een tuinmeubelset of een pak printpapier, dragen doorgaans een van beide logo’s. Dit logo kan op diverse manieren worden aangebracht, als afzonderlijk etiket of bijgedrukt op de verpakking. Hierdoor is het voor de consument makkelijk uit te maken welk product nu juist afkomstig is uit een duurzaam beheerd bos.

Halfafgewerkte producten (bv. constructiehout) of producten op maat (bv. een raam in uw huis) worden niet steeds fysiek gelabeld. Daarom de gouden raad: werk enkel met gecertificeerde bedrijven en controleer hun factuur grondig , op die factuur moeten ze hun COC nummer vermelden. Enkel gecertificeerde bedrijven worden gecontroleerd en enkel zij kunnen u garanderen dat het om gelabelde producten gaat.  Bedrijven die zelf geen CoC certificaat bezitten, kunnen met andere woorden geen enkele garantie geven dat een bepaald product voldoet aan het label. Vraag dus zeker aan je leverancier naar het COC nummer!

Online bestaat er op elk van hun site een zoekfunctie die u leidt naar de dichtbij zijnde gecertificeerde leverancier, houthandelaars, schrijnwerkers en verdelers.

Links
www.fsc.be
www.pefc.be

Contact
Milieudienst


Vossen- en marterschade

VOSSEN

Over heel Vlaanderen gaan stemmen op over een stijgende problematiek rond de vos. Steeds meer klachten betreffende schade aan pluimvee worden geregistreerd. Gelukkig kan een voldoende beveiligd kippenhok een slachtpartij voorkomen.

In Vlaanderen is de vos beschermd en de jacht erop aan banden gelegd.

Nuttige dieren

Vossen eten kleine zoogdieren zoals ratten, muizen en konijnen. Net deze soorten kunnen schade toebrengen aan landbouwgewassen. De vos  is dus een partner in het beperken van landbouwschade. Daarnaast ruimt hij ook heel wat kadavers op.

Hoe bescherm je jouw kippen ?

Wil je er echt zeker van zijn dat de vos niet tot bij jouw pluimvee komt ? Hou dan rekening met onderstaande raadgevingen :

  • de omheining moet minimum 1,3 meter hoog zijn;

  • de maasgrootte mag maximum 3 tot 4 cm zijn;

  • bevestig de draad aan de buitenzijde van de palen en span hem strak aan;

  • plooi de bovenste 40 cm van de draad naar buiten onder een hoek van 30° of bevestig één of enkele electrische schrikdraden aan de buitenkant;

  • leg rondom de buitenzijde van de omheining een rij tegels, betonplaten, planken of gaas van 40 cm of graaf de omheining 50 cm diep in.

Klachten registreren

Om de schadeproblematiek op te volgen en tevens een beter inzicht te krijgen op Vlaams Niveau heeft de Hubertus Vereniging Vlaanderen (HVV) een meldpunt opgericht. Door dit meldpunt aan te vullen draagt u als burger bij tot een beter inzicht in de aard en de omvang van de Vossen- en marterproblematiek. Informatie die een eerste stap naar een oplossing kan beteken!

Link naar het meldpunt: http://hvv.be/Page/42/Vossenschade.aspx

STEENMARTER

Ooit was de Steenmarter een erg zeldzaam dier. Ze werden massaal vervolgd en waren ook vrij kieskeurig in de keuze voor hun leefgebied. Die situatie is recent veranderd door de opkomst van een nieuw 'type' steenmarter, dat zich helemaal heeft aangepast aan de menselijke omgeving.

Het gevolg is dat de Steenmarter geleidelijk aan West-Europa terug veroverd heeft als leefgebied. Ze leven nu niet enkel op het platteland in verlaten schuurtjes, maar ook in woonwijken en zelfs het centrum van steden. Daar eten ze grote hoeveelheden ratten en muizen.

Toch is het niet enkel positief nieuws. Steenmarters kunnen voor geluidsoverlast zorgen en durven daken, isolatie of auto-onderdelen beschadigen. Soms belagen ze zelfs je kippen of kleine huisdieren als cavia’s en konijnen. Gelukkig bestaan er maatregelen die samenleven met Steenmarters aangenamer maken.

Ook is er de mogelijkheid om een schadevergoeding te krijgen, maar daarvoor moet je één van de verplichte stappen ondernemen. De andere (vrijblijvende) ingrepen helpen de dieren weghouden.

Meer info hierover vind je op: http://www.ecopedia.be/3/traject/steenmarter

Contact
Milieudienst

                  UiT

                  bib

 

              maascentrumdewissen

           huisvhkind

             ocmw

Disclaimer
Copyright © 2016. Alle rechten voorbehouden.
ONLINE INSCHRIJVEN ACTIVITEITEN: KLIK HIER!
Toggle Bar