Facebooktwitter

 

L E V E N W O N E N     
V R I J E   T I J D W E R K E N       
BURGERZAKEN STEDENBOUW BIBLIOTHEEK BEDRIJVEN
ONDERWIJS & OPVANG MILIEU CULTUUR - JEUGD - SPORT HANDEL & HORECA
OCMW MOBILITEIT EVENEMENTENLOKET VACATURES
WELZIJN BEKENDMAKINGEN TOERISME VAKANTIEWERK
                                                                                                             

Ecologische voetafdruk

Spaar de aarde, verklein je voetafdruk!

Water, vruchtbare grond, lucht, plaats om afval te stockeren,... ze zijn allemaal in beperkte mate beschikbaar. Om zicht te krijgen op de manier waarop we met de aarde omgaan is de ecologische voetafdruk ontwikkeld. Het is een cijfer dat aangeeft hoeveel vruchtbare grond iemand gebruikt om te kunnen leven. Rekening houdend met de huidige wereldbevolking en de beschikbare oppervlakte is er 2,1 hectare (ha) beschikbaar per persoon. Dit is het eerlijk aarde aandeel. Dat wil zeggen dat als we per persoon niet meer dan 2,1 ha gebruiken, we dan op een duurzame manier leven, zonder de aarde verder uit te putten.

Op grote voet?

Op dit ogenblik is het gebruik van de aarde heel ongelijk. Zo gebruikt de gemiddelde inwoner van India 0,9 ha en de gemiddelde Noord Amerikaan 9,2 ha. De gemiddelde Belg komt aan 5,1 ha. Als de inwoners van de ontwikkelingslanden hetzelfde consumptiepatroon zouden hanteren als een inwoner van de Verenigde Staten hebben we vijf extra wereldbollen nodig. En die zijn er niet.

De juiste voetafdruk?

Om tot een oplossing te komen en ervoor te zorgen dat we de hulpbronnen niet in sneltempo opsouperen is een andere manier van leven nodig. Onze voetafdruk verkleinen. Dat klinkt misschien wat beangstigend - moeten we terug naar het stenen tijdperk? Neen, zo zijn er huishoudens die door middel van juiste technologie én aangepast gedrag een vermindering met 75% realiseren zonder comfortverlies.

Bereken je eigen ecologische voetafdruk!

Via onderstaande website kan je je eigen ecologische voetafdruk berekenen.

Leef jij op grote of op kleine voet? Beantwoord enkele eenvoudige vragen en kom het meteen te weten... Niet zo'n goede score? Dan reikt men meteen enkele 'engagementen' aan die je kan aangaan om je ecologische voetafdruk te verkleinen.

Links
Website footprint

Contact
Milieudienst

                  UiT

                  bib

 

              maascentrumdewissen

           huisvhkind

             ocmw

Disclaimer
Copyright © 2016. Alle rechten voorbehouden.
ONLINE INSCHRIJVEN ACTIVITEITEN: KLIK HIER!
Toggle Bar